Båttur till Svenska Stenarna

Svenska Stenarna, Stora Vitkobben

Under sommaren erbjuder vi båtturer till Svenska Stenarna och Röder. Turen utgår från Simpnäs, Arholma och Räfsnäs (Rävsnäs).

Svenska Stenarna är skärgårdens ostligaste ögrupp beläget ost om Röder och nordnordost om Skarv. Stora Vitkobben är en av skärgårdens absolut vackraste platser.

Tidtabell 2024
Måndag 22/7

Simpnäs/Arholma, avg.9:00
Räfsnäs, avg.9:40
Räfsnäs, ank.17:20
Simpnäs/Arholma, ank. ca18:00

Pris 1200:-/person. Barn 6-11 år halva priset.

Bokning är obligatoriskt och görs på telefon 070-660 03 62.

Betalning görs under resan med kort, swish eller kontanter.

Den här turen som går till yttersta skärgården ställs in vid risk för vind över 6 meter/sek. Kan även ställas in vid lägre vindstyrkor beroende på vindriktning.

Förtäring

Ta med egen matsäck.

Kaffe och bröd finns att köpa ombord.

Svenska Stenarna

Svenska Stenarna, Stora Vitkobben
Svenska Stenarna, Stora Vitkobben

Svenska Stenarna är skärgårdens ostligaste ögrupp beläget ost om Röder och nordnordost om Skarv.Svenska Stenarna består de två öarna Stora och Lilla Vitkobben samt de intilliggande kobbarna Remmaren, Vackerberg och Lerbergsknuven. Öarna består av kala granithällar med endast sparsamma fläckar av gräs på Stora Vitkobben som är den största ön. På dess högsta punkt står en 12 meter hög båk. Strax utanför Stora och Lilla Vitkobbarna finns ett stort sälskyddsområdePå Stora Vitkobben finns en stor spricka i berget vilken bildar en grotta. 

Röder

Röder är en naturskön utskärgård och på huvudön Bodskär, finns en liten by. Bebyggelsen består av ett antal små fiskestugor härstammande från den tid då Röder var ett s k fiskeskär. Röder saknar skyddad hamn för annat än mycket grundgående båtar.