Båttur till Skarv och Röder

Under sommare erbjuder vi båtturer till Skarvs skärgård via Röder. Turerna utgår från Simpnäs, Arholma och Räfsnäs (Rävsnäs).

Skarv

Tidtabell 2024
Söndag 21/7 och fredag 26/7

Simpnäs/Arholma, avg.9:00
Räfsnäs, avg.9:40
Räfsnäs, ank.17:20
Simpnäs/Arholma, ank. ca18:00

Pris 1050:-/person. Barn 6-11 år halva priset.

Bokning är obligatoriskt och görs på
telefon 070-660 03 62.

Betalning görs under resan med kort, swish eller kontanter.

Turen ställs in vid risk för vind över 10 meter/sek. Kan även ställas in vid lägre vindstyrkor beroende på vindriktning.

Förtäring

Ta med egen matsäck.

Kaffe och bröd finns att köpa ombord.

Röders skärgård

Röder
Häftiga formationer i Röders klippor

Röder är en naturskön utskärgård och på huvudön Bodskär, finns en liten by. Bebyggelsen består av ett antal små fiskestugor härstammande från den tid då Röder var ett s k fiskeskär. Röder saknar skyddad hamn för annat än mycket grundgående båtar.

Skarv

Skarv

Skarv är en ögrupp som utgör Stockholms skärgårds allra ostligaste utpost.Här finns inga träd, bara blommor och gräs. På huvudön Bodskär finns mycket att upptäcka då ön genomkorsas av kanaler och har flera laguner med varmt skönt vatten. Rundhällar, klippslanor och vattenspeglar avlöser varandra i ständigt nya formationer.På många ställen vittnar hällristningar om att här har människor bott i långliga tider. Kompassrosor, årtal från 1600-talet och framåt och små jungfrudanser, det vill säga labyrinter, finns inhuggna på flera ställen i klipphällarna. Hur otroligt det än kan verka har alltså människor funnits på Bodskär i mer än 400 år.

Beskrivning av turen

Avgång

Vi börjar med att ta upp passagerare vid Simpnäs och Arholma, vi fortsätter i marschfart till Gräddö samt Räfsnäs för ytterligare påstigande.

På båten

På båten har ni gott om utrymme och kan röra er fritt under resan. Ni kan sitta på akterdäck, fördäck, övre däck samt inne.

Mot Skarv

Vi vill komma fram till Skarv så tidigt som möjligt, det är ofta lugnast på förmiddan. Vi går söder om Tjockö och korsar Söderarmsleden med livlig fartygstrafik mellan Stockholm/Kapellskär och Åland. Vi fortsätter genom norra delen av Norrpadas skärgård och går vidare till Skarv. Vi går iland på huvudön Bodskär. Vi stannar i land ca 2 timmar.

Mot Röder

Vi lämnar Skarv och fortsätter åt nordväst upp till Röder. Om vind och sjö tillåter gör vi ett stopp på huvudön Storskäret.