Per Eliasson sjö & skogstjänst

Båtturer, sjötaxi, båttaxi, båtcharter

Båttur med lunchbuffé på Söderarm

Söderarm, fyren

Fredag 2/8 erbjuder vi båtturer till Söderarm och dess skärgård med lunchbuffé på Söderarm. Turerna utgår från Räfsnäs (Rävsnäs) möjlighet finns att stiga på i Simpnäs.

 

Vi besöker den gamla fyr- och lotsplatsen Söderarm där vi bjuds på lunchbuffé.

 

Tidtabell fredag 2/8

  Ordinarie tur Eventuell extratur
(Simpnäs, avg) (9:15)  
Räfsnäs, avg. 9:45 11:45
Söderarm, ank. 11:15 12:15
Söderarm, avg. 14:30 15:30
Åter i Räfsnäs cirka 15:00 17:00
(Åter Simpnäs) (17:30)  

 

Pris 790:-/person. Priset inkluderar båttur, lunchbuffé samt bordsvatten/lättöl. På den här turen finns inga barnpriser.

Bokning är obligatoriskt och görs på
telefon 070-660 03 62.

Betalning görs under resan med kort, swish eller kontanter.

Boka gärna den här turen en vecka före avresan.

Söderarm

Söderarm är en gammal fyr- och lotsplats med hus från 1800-talet. Söderarm är beläget på ön Torskär som ligger i det yttersta havsbandet intill färjeleden mellan Stockholm och Åland. Idag finns här en konferensanläggning som drivs av Söderarm AB.

Fyren ritades 1835 av kaptenen i Mekaniska Kåren, Christer Wallenstrand. Sedan 1600-talet hade det funnits en känningsbåk på skäret. Det nuvarande fyrtornet är uppfört av sten och ca 20 meter högt.
I Söderarmsskärgården fanns det 4 hamnfisken, Norrskär, Tyvskär, Karlskär och Långskär. På Långskär ligger flera sjöbodar. Även på Karskär, (Karlskär) finns bodar.

Läs mer om Söderarm på www.soderarm.se

Visa på kartan

Beskrivning av turen

Vid våra övriga turer följer båten hela tiden våra resenärer. På den här turen är det två grupper som åker med oss därför är resan upplagd lite annorlunda.

På den här turen med lunchbuffé vid Söderarm stannar vi längre tid vid Söderarm och kortare tid i skärgården jämfört med turen utan lunch.

Den första gruppen åker i lugn fart genom skärgården på utresan och får en snabb hemresa. Grupp två åker snabbt ut och får guideturen på återresan.

 

Beroende på vindförhållanden kan färdvägen avvika från färdbeskrivningen.

Avgång

Den här turens avgångshamn är Räfsnäs. Eftersom vår båt har hemmahamn nära Simpnäs finns det möjlighet att stiga på vid Simpnäs dock blir dagen lång, först ca 17:30 är vi tillbaka i Simpnäs.

Avgången från Räfsnäs är anpassad till bussens ankomst och vi inväntar bussen.

På båten

På båten har ni gott om utrymme och kan röra er fritt under resan. Ni kan sitta på akterdäck, fördäck, övre däck samt inne.

Tjockö

Från Räfsnäs går färden norr om Tjockö som har ca 50 bofasta, sommartid ökar befolkningen till ca 400.

Fejan

Vi passerar Fejan.

Fejan är en vacker ö, omgiven av fantastisk natur vid Ålandshav. Den 1,5 km långa ön är känd av flera skäl; här stoppades kolerans sista anfall mot Sverige och hit kom esterna då de flydde från sitt hemland 1944. Den största delen av Fejan är i privat ägo men sedan 1995 äger och vårdar Skärgårdsstiftelsen den tidigare karantänsstationen på nordöstra Fejan. Efter en omfattande renovering arrenderas den ut och drivs idag som Fejans Skärgårdskrog & Konferens.

På Fejan finns också vandrarhem och ett rökeri med en mindre butik.

 

Läs mer om Fejan på www.fejan.se

Genom Söderarms skärgård till fyrplatsen

Från Fejan korsar vi först Söderarmsleden med livlig fartygstrafik mellan Stockholm/Kapellskär och Åland. Vi fortsätter genom skärgården och passerar några av skärgårdens populäraste naturhamnar.  Vi rundar Yttra Hamnskär som är en av de få öar som fortfarande har militära anläggningar och landstigningsförbud.

Söderarm

Vid Söderarm intar ni lunchbuffé vid den gamla sjöbevakningsstationen, personalen på plats berättar om Söderarm. Totalt stannar ni drygt tre timmar på ön.


Per Eliasson
sjö & skogstjänst

Telefon
070-660 03 62
0243-23 00 92

pe@per-eliasson.se

Copyright © 2019
Per Eliasson