Per Eliasson sjö & skogstjänst

Båtturer, sjötaxi, båttaxi, båtcharter

Båtturer till Skarv och Röder

 

Under sommare erbjuder vi båtturer till Skarvs skärgård och Röder. Turerna utgår från Simpnäs, Arholma, Gräddö och Räfsnäs (Rävsnäs).

 

Tidtabell fredag 12/7 och fredag 26/7

Simpnäs/Arholma, avg. 9:00
Gräddö, avg. 9:25
Räfsnäs, avg. 9:40
Räfsnäs, ank. 17:20
Gräddö, ank. ca 17:30
Simpnäs/Arholma, ank. ca 18:00

Pris 690:-/person. Barn 6-11 år halva priset.

Bokning är obligatoriskt och görs på
telefon 070-660 03 62.

Betalning görs under resan med kort, swish eller kontanter.

 

Turen ställs in vid risk för vind över 10 meter/sek. Kan även ställas in vid lägre vindstyrkor beroende på vindriktning.

Förtäring

Ta med egen matsäck.

Kaffe och bröd finns att köpa ombord.

Röders skärgård

Röder

Röder är en naturskön utskärgård och på huvudön Bodskär, finns en liten by. Bebyggelsen består av ett antal små fiskestugor härstammande från den tid då Röder var ett s k fiskeskär. Röder saknar skyddad hamn för annat än mycket grundgående båtar.

Visa på kartan

 

Skarv

Vid Skarv

Skarv är en ögrupp som utgör Stockholms skärgårds allra ostligaste utpost.

Här finns inga träd, bara blommor och gräs. På huvudön Bodskär finns mycket att upptäcka då ön genomkorsas av kanaler och har flera laguner med varmt skönt vatten. Rundhällar, klippslanor och vattenspeglar avlöser varandra i ständigt nya formationer.

På många ställen vittnar hällristningar om att här har människor bott i långliga tider. Kompassrosor, årtal från 1600-talet och framåt och små jungfrudanser, det vill säga labyrinter, finns inhuggna på flera ställen i klipphällarna. Hur otroligt det än kan verka har alltså människor funnits på Bodskär i mer än 400 år.

Visa på kartan

 

Beskrivning av turen

Vid Skarv

Avgång

Vi börjar med att ta upp passagerare vid Simpnäs och Arholma, vi fortsätter i marschfart till Gräddö samt Räfsnäs för ytterligare påstigande.

På båten

På båten har ni gott om utrymme och kan röra er fritt under resan. Ni kan sitta på akterdäck, fördäck, övre däck samt inne.

Mot Skarv

Vi vill komma fram till Skarv så tidigt som möjligt, det är ofta lugnast på förmiddan. Vi går söder om Tjockö och korsar Söderarmsleden med livlig fartygstrafik mellan Stockholm/Kapellskär och Åland. Vi fortsätter genom norra delen av Norrpadas skärgård och går vidare till Skarv.

Vi går iland på huvudön Bodskär. Vi stannar i land ca 2 timmar.

Mot Röder

Vi lämnar Skarv och fortsätter åt nordväst upp till Röder. Om vind och sjö tillåter gör vi ett stopp på huvudön Storskäret.

Med hänsyn till de boende som finns vid Röder stannar vi en bit från bodarna.

Fejan

Vi lämnar Röder och går via Rammskärs skärgård, vi passerar Fejan.

Fejan är en vacker ö, omgiven av fantastisk natur vid Ålandshav. Den 1,5 km långa ön är känd av flera skäl; här stoppades kolerans sista anfall mot Sverige och hit kom esterna då de flydde från sitt hemland 1944. Den största delen av Fejan är i privat ägo men sedan 1995 äger och vårdar Skärgårdsstiftelsen den tidigare karantänstationen på nordöstra Fejan. Efter en omfattande renovering arrenderas den ut och drivs idag som Fejans Skärgårdskrog & Konferens.

På Fejan finns också vandrarhem och ett rökeri med en mindre butik.

 

Läs mer om Fejan på www.fejan.se

Tjockö

Från Räfsnäs går färden norr om Tjockö som har ca 50 bofasta, sommartid ökar befolkningen till ca 400.


Per Eliasson
sjö & skogstjänst

Telefon
070-660 03 62
0243-23 00 92

pe@per-eliasson.se

Copyright © 2019
Per Eliasson